Nyheter

 

Gjenutsetting av laks

Publisert: 20. mai 2016
Tekst: Camilla Næss

Laksefiskesesongen nærmer seg, og mange elver har regler som innebærer at fiskerne må gjenutsette laks. I fjor ble hver 5. laks tatt på stang gjenutsatt. Hvilke valg fiskeren tar om redskap, hvordan det fiskes og hvordan fisken håndteres er avgjørende for om fisken overlever etter gjenutsetting.

Gjenutsetting av laks
Laks merket med radiosender. Foto Torgeir Havn/NINA

NINA og samarbeidspartnere har merket mer enn tusen laks under gjenutsetting i norske elver. Det har gitt oss mye kunnskap om hvilke forhold som påvirker overlevelse og atferd hos laks etter gjenutsetting. Hvor laksen krokes kan ofte være avgjørende for om den overlever etter gjenutsetting. Men også hvordan laksen håndteres og vanntemperatur spiller inn.

Lav dødelighet

–Generelt er dødeligheten hos gjenutsatt laks lav, så fremt fiskeren følger de gjeldende anbefalingene, sier Torgeir B. Havn, avdelingsingeniør i NINA.

Undersøkelser der fisken ble radiomerket og fulgt fram til gytingen i norske elver viser rundt 7 % dødelighet hos gjenutsatt laks. Dødeligheten kan som oftest knyttes til uheldige forhold, slik som høy vanntemperatur, blødninger, skader eller langvarig kjøretid og håndtering.

Det er flere forhold som alene eller sammen kan påvirke risikoen for at laksen dør etter gjenutsetting. For å unngå dødelighet er det viktig å ta hensyn til alle disse forholdene. Hvilke valg fiskeren tar om redskap, hvordan det fiskes og hvordan fisken håndteres er det som oftest avgjør om fisken overlever. Fiskeren har selv et ansvar for at fisket utføres på en forsvarlig måte når laks skal gjenutsettes.

–Fisk som har store skader eller blødninger fra gjellene bør avlives og spares for langvarig lidelse. Er man i tvil om at fisken vil overleve bør den avlives.

Kontakt:

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: