Nyheter

 

Ny bille oppdaget i Norge

Publisert: 6. juli 2025
Tekst: Jørn J. Fremstad

Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.

Ny bille oppdaget i Norge
På fjære sjø kryper Bledius subniger ut av tunnelen sin og opp på stranda. Nå er den registrert for første gang på norsk jord. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA

Rinnleiret naturreservat i Levanger i Trøndelag er et eldorado for småkryp. Insektekspertene Arne Endre Laugsand og Arnstein Staverløkk i NINA var på kartleggingstur i området for å samle insekter, da Laugsand kom over den lille billen på stranda.

Aldri lenger nord enn Danmark og Skottland

Etter å ha gransket billen i mikroskop, kunne de slå fast at Laugsand hadde oppdaget en art som aldri før var registrert i Norge. Fra før var de nordligste artsbestemmelsene av Bledius subniger gjort i Danmark og Skottland. Forskerne mistenker at billen har vært her i landet tidligere, men at den har gått under radaren.

– Arten er nok observert i Norge tidligere. Men fordi den lever så langt ned i fjæresonen, er den trolig oversett eller registrert som en annen art. Det var stas å slå fast at den faktisk finnes på Rinnleiret, sier Laugsand.

Arne Endre Laugsand på en form for skattejakt på Rinnleiret. Her avdekker han et eksemplar av Bledius subniger. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA.

Arne Endre Laugsand på en form for skattejakt på Rinnleiret. Her avdekker han et eksemplar av Bledius subniger. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA.

Bor i tunneler

Bledius subniger er en art av kortvingebiller som tilhører slekten Bledius.  I Norge er det registrert 22 arter av Bledius. Bledius-slekta tilhører underfamilien Oxytelinae som har det norske navnet tannkortvinger. Disse billene er spesialiserte i å leve i tunneler den lager nært vann.

På flo sjø graver den seg ned i tunnelen sin og kommer opp igjen når vannet synker. Bledius subniger lever av alger. I tunnelen den har gravd ut i sanda, har den et forråd av alger.

– Når vi skjønte hvor vi skulle lete, fant vi etter hvert mange eksemplarer. Vi skal lete etter den på sandstrender over hele landet. Så skal vi gå igjennom gamle funn for å se om noen kan ha feilbestemte dyr i samlingen, forteller Staverløkk.

Noe norsk navn har Bledius subniger foreløpig ikke fått.

Verdifullt verneområde

Verneområdet på Rinnleiret er et gammelt sammenhengende våtmarksområde med stor verdi. Flere bekker og elver snirkler seg gjennom store strandflater med sand og leire som blir delvis oversvømt til tider. Dette gjør området veldig spesielt.

– Det er et viktig område for fugl, og flere truede insektarter er funnet her. Forhåpentligvis vil vi oppdage flere nye arter på Rinnleiret framover, sier Laugsand og Staverløkk.

Kontakt

Arnstein Staverløkk

Arne Endre Laugsand 

Les mer om insekter på www.nina.no

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: