Nyheter

 

Offisiell åpning av NINA-huset

Publisert: 29. oktober 2013
Tekst: Camilla Næss

Et femetasjes forskningsbygg i tre, på en sokkel som blant annet rommer laboratorier og møtesenter. Men også en isbre, eller et svaberg. Et grønt signalbygg som utgjør avslutningen på Gløshaugplatået: et bygg for moderne kunnskapsarbeidere.


Offisiell åpning av NINA-huset
NINA-huset er et bygg vi er stolte av, sier adm. dir. Norunn Myklebust. Foto © Eric Sandnes/NINA

–For syv år siden kom tanken om et nytt hovedkontor på Gløshaugen, sier adm.dir. Norunn S. Myklebust. Vi diskuterte oss fram til at flytting til kunnskapsmiljøene på Campus kunne være et strategisk viktig grep for å øke samarbeidet med NTNU og SINTEF og for å styrke NINAs identitet som uavhengig forskningsinstitutt. 

I 2008 lyste NINA ut en arkitektkonkurranse med bestillingen “et markant og moderne bygg som arkitektonisk skiller seg ut på en positiv måte, gjerne med referanse til NINAs egen kjernevirksomhet – naturforskning”.

Arkitektfirmaet Pir II vant konkurransen med sin kreative tolkning, og i april 2011ble første spadetak tatt. Ganske nøyaktig to år etter ble NINA-huset tatt i bruk.
Nå er NINA-huset en realitet, miljøvennlig på alle vis, og vegg i vegg med samarbeidspartnerne NTNU og SINTEF.  

– Framtidas miljøløsninger ligger i å kombinere natur og teknologi, grunnforskning, utdanning og anvendt forskning. Det er også noe NINA-huset gjenspeiler. NINA-huset er et bygg vi er stolte av, sier Myklebust.

Grønt signalbygg

NINA-huset er et fleksibelt bygg, med varierte løsninger tilpasset NINAs ulike arbeidsformer. Det slanke kontorbygget gir gjennomlys og gode arbeidsplasser. Østsiden av bygget er stram, enkel og tilpasset rekken av cellekontor. Vestsiden er mer leken, med spjonger og åpent kontorlandskap.  NINA-huset er også naturen i bilder. Foto fra NINAs eget arbeid kler alle glassvegger som en del av interiøret.  

Miljø i fokus

Bygget holder en høy miljøstandard. Det er valgt materialer som krever lite vedlikehold, og som blir vakrere med tiden. Den særegne arkitekturen ivaretar et godt innemiljø, dagslys og varmeregulering. 

NINA-huset er også gjestfritt med mange lånekontor og gjestearbeidsplasser. Amfiet er et samlingssted både for uformelle møter og lengre seminarer. Og selve plasseringen gir oss en nærhet til kunnskapsmiljøene og gode samarbeidspartnere. 

Ei god kantine innebærer mer enn bare å bli mett. Kantina i NINA-huset byr på kortreist, variert mat, gode måltid, unik kaffe og tre flotte kokker - et samlingssted. 

Arkitekt: Pir II
Byggmester: HENT
Prosjektleder: Leif Lande, Rambøll
Byggeperiode: 2011-2013

I NINA-huset finner du:

  • Norsk institutt for naturforskning, NINA
  • Artsdatabanken
  • Norsk institutt for vannforskning, avd. Trondheim

Se NINA-huset bli til:

 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: