Nyheter

 

Oppfordringen er: Ikke flytt fisk!

Publisert: 16. desember 2013
Tekst: Camilla Næss

Spredning av fisk kan ha svært negative effekter på både naturlig forekommende fiskearter, på det biologiske mangfoldet og på vannkvaliteten. I en ny rapport skisserer NINA et opplegg for overvåking av spredning ferskvannsfisk med sikte på tidlig varsling.

Oppfordringen er: Ikke flytt fisk!
Spredning av blant annet gjedde skaper problemer for brukerne av vann og vassdrag. Foto © Finn Økland/NINA
Spredning og introduksjon av ferskvannsfisk skaper problemer for brukerne av vann og vassdrag.  Flere arter som forekommer naturlig i deler av Norge, f.eks. gjedde, ørekyt, mort og sørv, spres til nye innsjøer eller elver. I tillegg har mennesker introdusert 11 nye fiskearter til norske vassdrag fra utlandet. 

–Denne spredningen kan ha en svært negativ effekt på både naturlig forekommende fiskearter, på det biologiske mangfoldet og på vannkvaliteten, sier Odd Terje Sandlund og Trygve Hesthagen. 

I så måte gjør det ingen forskjell om arten som blir satt ut kommer fra vassdrag utenfor landets grenser, eller finnes naturlig i andre vassdrag i Norge.

–I en ny NINA-rapport foreslår vi et opplegg for tiltaksrettet overvåking av spredning og introduksjon av ferskvannsfisk med sikte på tidlig varsling. 

Dette er avhengig av et aktivt informasjonsarbeid i samarbeid med interesserte grupper i samfunnet, som f.eks. NJFF og Norsk Meiteunion, og det er avhengig av et nettverk av informanter som kan fange opp det som skjer lokalt. Internett og sosiale medier blir viktige verktøy i innsamling og spredning av informasjon.


Les mer: 

NINA Rapport 908: 
Sandlund, O.T., Hesthagen, T. & Saksgård, L. 2013. Tiltaksrettet overvåking av spredning og introduksjon av ferskvannsfisk 

Miljødirektoratet: 

Fremmede fiskeslag fosser fram

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: