Nyheter

 

Borer hull for truete bier

Publisert: 5. mai 2011
Tekst: Kristina Jones

Med en vanlig batteridrill borer Frode Ødegaard hull i døde trær for å gi hjem til ville bier som er i tilbakegang.
 

Borer hull for truete bier
Foto: Kristina Jones / NINA
– På samme måte som man setter opp fuglekasser i skogen kan man hjelpe biene med reirplasser ved å bore huller i tørre, soleksponerte trestammer, sier seniorforsker Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA), som står bak dette pilotprosjektet.

Målet er å bedre livsgrunnlaget for ville bier som er i tilbakegang både i Norge og i andre deler av verden. For de artene som holder til i skogen er det trolig tilgangen på egnete boplasser som er med på å begrense størrelsen på bestandene, i følge Ødegaard.  

Døde trær skaper liv


Av de 200 artene av ville bier vi har i Norge er ca en fjerdedel knyttet til død ved.
 
Et helt unikt økosystem av ulike insektarter kan finnes i små huller i døde trær, både bier, deres parasitter, mange graveveps og biller. Dette er huller som normalt lages av andre insekter som lever inni veden, men som det finnes lite av i hardt drevet skog.

Som en del av miljøtiltakene i skogbruket har man de siste årene satt igjen tørre trestammer på hogstflater.   

– Disse trærne er perfekte utgangspunkt som hekkeplass for mange småkryp, men mangler i stor grad naturlige huller.  En batteridrill kan da være et enkelt og effektivt redskap som kan hjelpe biene å finne hekkeplasser, sier Ødegaard.

Mer tyttebær og blåbær

Villbienes viktige rolle som bestøvere gjør at de har stor nytteverdi for mennesker.

– I skogen gjør de blant annet en betydningsfull jobb med å bestøve blåbær- og tyttebærlyng. Ved å legge forholdene til rette i for ville bier kan man forvente mer tyttebær og blåbær, sier Ødegaard.

I første omgang tester Ødegaard ut drillmetoden i Trøndelag.

–  Egnete områder for dette prosjektet er steder der det finnes både hogstflater og myrer med mye stående død ved og som samtidig er naturlige leveområder for biene, legger han til.
 
Kontaktperson i NINA:

Se innslag i TV-adressa(06.05.2011):

 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: