Nyheter

 

Det haster å stanse rømning av oppdrettslaks

Publisert: 24. november 2010
Tekst: Oddmund Rønning

En ny NINA-rapport viser at det haster å få slutt på innblanding av oppdrettslaks i villaksens gytebestander.

 

Det haster å stanse rømning av oppdrettslaks
Foto © Eva B. Thorstad
Den nye rapporten viser at rømt oppdrettslaks er i ferd med å erstatte villaksen i norske vassdrag. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har samlet kunnskap om innblanding av oppdrettslaks i perioden 1989-2009. De siste 20 års utvikling er videre brukt til å beregne villaksens sjanser i 2050 og 2100. – Den eneste løsningen er å forhindre all innblanding av oppdrettslaks i villaksbestandene. Og det haster, sier forskningssjef Kjetil Hindar.

Bare et spørsmål om tid
Bakgrunnen for beregningene er tellinger av oppdrettslaks og villaks i en rekke vassdrag, samt all dokumentert kunnskap om oppdrettslaksens evne til å få fram avkom i elvene i konkurranse med villaksen. – Dette er solid kunnskap som er satt inn i en enkel og god beregningsmodell. Om vi ikke forhindrer videre innblanding av oppdrettslaks forsvinner villaksen sakte men sikkert fra norsk natur, sier Hindar.

Den nye NINA-rapporten er en kartbasert, regional framstilling av hvordan villaksbestander har blitt påvirket av rømt oppdrettslaks i løpet av årene 1989-2009. Kartene viser at det allerede pr 2009 har skjedd store negative endringer i andelen gytefisk med villaksbakgrunn i mange regioner. Det er allerede kritisk i Hordaland hvor andelen villaks er mindre enn 25%. – Når de siste 10 års utvikling framskrives til 2050 og 2100 ser vi at det går galt i alle regionene. Om ikke innblandingen stanses er villaksens endelikt utvilsomt – det er bare et spørsmål om tid, sier NINA-forskeren.
 
Illustrasjon av hvordan andelen gytefisk med villaksbakgrunn utvikler seg som følge av gyting av rømt oppdrettslaks i naturen (etter Figur 32 i NINA Rapport 622)
 
 
Nødvendig med lukkede anlegg
Det er bare et scenario med 0 % innblanding som kan bringe trenden i de ulike regionene i riktig retning. – For villaksen haster det å realisere null-toleransen. Selv om det ser svart ut er vi optimistiske, særlig fordi vi nå ser mange initiativer for å bringe oppdrett inn i lukkede anlegg, sier han. Flytende lukkede oppdrettsanlegg vil hjelpe villaksen på flere måter. I tillegg til at det forhindrer rømning og oppdrettslaksens gyting i elva blir det mindre lakselus og sykdommer for villaksen.

- Men ”noen få år” er dessverre for lenge for villaksen i mange vassdrag. Inntil lukkede anlegg er på plass er det derfor nødvendig å iverksette sterilisering av oppdrettslaks. Teknikker med sterilisering av laks er kommet langt og kan benyttes i stor skala med begrenset effekt på overlevelse og vekst. Disse tiltakene bør iverksettes raskt, avslutter Hindar.



Kontaktperson i NINA:
Kjetil Hindar

 
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: