Nyheter

 

Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks

Publisert: 9. juli 2025
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.

Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks
Foto: Eva B. Thorstad / NINA.

Annethvert år inntar den fremmede fiskearten pukkellaks norske elver og fjorder. Det store antallet medfører stor risiko for at pukkellaksen skal overføre infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks.

Forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har tatt i bruk en moderne, effektiv metode for å påvise infeksjoner hos pukkellaks. Metoden, som lyder navnet HT-qPCR, kan raskt kjøre 9000 DNA-analyser parallelt.

– Vi kan legge inn 96 ulike vevsprøver fra fisk, og 96 kjente DNA-snutter fra fremmede virus, bakterier og parasitter, og deretter raskt undersøke om noen av infeksjonene finnes i vevsprøvene, forklarer seniorforsker i NINA, Tor Atle Mo.

Påviste dødelig stillehavsinfeksjon

NINA-forskerne ønsket å finne ut om pukkellaksen har de samme infeksjonene som vår atlantiske laks.

– Vi forventet å finne mye av det samme som vi finner hos den atlantiske laksen, men lurte også på om de kunne ha med seg infeksjoner som er utbredt i Stillehavet, hvor pukkellaksen hører naturlig hjemme, sier Mo.

Forskerne fant flere infeksjoner, og mange var som ventet de samme som hos atlantisk laks. Men de fant også infeksjonen Loma salmonae, som kan ha opphav fra Stillehavet.

– Det er en dødelig infeksjon som er kjent for å være en utfordring for fiskeoppdrett i Stillehavet, og som kan gi gjellesykdom og økt dødelighet også hos regnbueørret, som er en nær slektning av pukkellaksen, forteller Mo. 

Selv om atlantisk laks også kan smittes, synes den å være mer motstandsdyktig mot denne infeksjonen.

Nyttig for overvåking og tidlig påvisning

Testingen av metoden ble gjort i forbindelse med et internt metodeutviklingsprosjekt i NINA.

Framover kan HT-qPCR-maskinen blant annet brukes til å overvåke infeksjoner for å se på endringer over tid, eller for å overvåke hva som dukker opp av nye og fremmede infeksjoner.

– Vi kan legge inn DNA-snutter fra en rekke fremmede organismer, og bruke metoden til å gi et tidlig varsel dersom infeksjonene dukker opp. Denne metoden lar oss oppdage infeksjonene mye tidligere enn ved klassisk obduksjon, forteller Mo.

Kontakt: Tor Atle Mo

Les rapporten: Påvisning av infeksjoner hos pukkellaks Oncorhynchus gorbuscha ved bruk av HT-qPCR

Les mer om NINAgen
Les mer om pukkellaks


 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: