Nyheter

 

Færre gauper gikk foran viltkameraene i år

Publisert: 20. juni 2023
Tekst: Jan Arne Stokmo

Gaupeprosjektet med viltkamera på Nordmøre dokumenterte i år en nedgang i antall gauper i området, sammenlignet med året før. Samtidig ble det påvist to familiegrupper av gaupe på et lite areal. 

Færre gauper gikk foran viltkameraene i år
Familiegruppe av gaupe fotografert av viltkamera 4. oktober 2022 i Tingvoll kommune. Foto: www.viltkamera.nina.no

Med god hjelp fra lokale medhjelpere har forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) plassert ut viltkamerafeller i et studieområde i kommunene Surnadal, Heim, Tingvoll og Sunndal på Nordmøre. 

Målet er å registrere gauper og familiegrupper av gaupe med viltkamera, og oppdraget ble gitt av Statsforvalterne og Rovviltnemda i rovviltregion 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) i 2021. Forskerne oppsummerer nå det andre året med kameraovervåking.

Påviste færre gauper

Med lokal hjelp er det satt opp til sammen 124 kamerafeller på 63 lokaliteter. Alle bilder av gauper i perioden 1. august 2022 til 31. desember 2022 ble sendt til en erfaren forsker fra Østerrike for å identifisere individet basert på flekkmønsteret.

– I studieperioden registrerte vi gauper foran viltkameraene 38 ganger på 17 av kameralokalitetene. Dette er betydelig færre observasjoner enn i 2021, da det ble registrert gaupe 86 ganger. Vi har identifisert 11 ulike gauper, hvorav 5 var unger, som er en nedgang på 8 gauper fra i fjor, forklarer John Odden, seniorforsker i NINA og leder av viltkameraprosjektet.

I 2021 ble det identifisert 19 gauper (14 voksne og fem unger) innenfor det samme studieområdet.

Lavere tetthet av gauper

– Lavere antall gauper i 2022 skyldes sannsynligvis en avgang på sju gauper, hvorav 3 voksne hunngauper, i studieområdet. Fem gauper er felt i kvotejakt, én ble funnet død og én er ulovlig avlivet, forklarer Odden.

Tettheten av voksne gauper i studieområdet beregnes til å være 1,8 gauper per 1000 km2. Dette er lavere enn i 2021, da tettheten ble beregnet å være 4,7 gauper per 1000 km2.

To familiegrupper i Tingvoll

Ved hjelp av visuell identifikasjon av flekkmønster på gaupene ble det registrert to familiegrupper av gaupe i Tingvoll. Disse to hunngaupene ble også registrert i 2021. Alle observasjonene av familiegruppene ble gjort innenfor et begrenset område på cirka 100 kvadratkilometer nord på Tingvoll.

–  Dette er betydelig mindre enn det minste leveområdet som er registrert for hunngauper i Skandinavia. Årsaken til de tilsynelatende små leveområdene kan være knyttet til svært høy byttedyrtetthet og geografi, forklarer Odden.

De to familiegruppene oppholdt seg så nære hverandre at de ikke ville blitt skilt fra hverandre med bruk av avstandskriteriene som benyttes i det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt.

Les hele rapporten her: 

Odden, J., Thorsen, N.H., Tvete, K.O, Bahlk, S. & Linnell, J.D.C. 2023. Intensiv overvåking av gaupe med kamerafeller på Nordmøre 2022. NINA Rapport 2304. Norsk institutt for naturforskning.

Fakta om NINAs viltkameraprosjekt:

  • Målsettingen var å identifisere antall familiegrupper og totalt antall gauper i området basert på bilder fra kamerafeller.
  • Prosjektet ble gjennomført i et område på omtrent 1 500 km2 i hele eller deler av kommunene Surnadal, Heim, Tingvoll og Sunndal.
  • Området ble delt inn i et rutenett på 5x5 km, med en observasjonspost med to viltkamera innenfor hver rute.
  • Kameraene ble plassert for å fotografere begge sider av gauper som gikk forbi.
  • I Tingvoll kommune registrerte vi tre voksne hunngauper, én voksen hann og fem unger. En av gaupene på Tingvoll ble også registrert i Sunndal.
  • I Surnadal registrerte vi to voksne hanngauper.
  • Det ble ikke registrert gaupe på våre kamera i Heim kommune.
  • Bilder av alle dyr registrert på kameraene legges ut på nettsiden www.viltkamera.nina.no.

Kontaktperson i NINA:

John Odden, seniorforsker i NINA

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: