Nyheter

 

Framtida er naturbasert

Publisert: 27. juni 2023
Tekst: Bjørg Bruset

I dette ligger det at vi må ta vare på naturen, naturens verdi må vektlegges på lik linje med andre hensyn når beslutninger skal tas. Målet vårt er å bidra med vår kunnskap slik at ambisjonene i naturavtalen kan nås. Det skriver adm. direktør Norunn S. Myklebust i forordet til NINAs årsmelding for 2022.

Framtida er naturbasert

Naturen kan brukes til så uendelig mye, og mange av naturens funksjoner er livsviktige for oss mennesker. Den gir oss ren luft, rent vann, mat, insekter som pollinerer matplanter, den demper flom og ras, og den binder karbon. I tillegg gir naturen fornybar energi, tømmer, mineraler og legemidler. Naturen gir oss også naturopplevelser, bedre helse og ro i sjelen. 

Du kan lese hele Årsmeldingen her 

Naturen spiller en avgjørende rolle i klimaarbeidet. Ikke bare binder den karbon fra lufta, det ligger også enorme mengder med karbon lagret i jorda. Både naturpanelet og klimapanelet påpeker at natur og klima henger sammen, og at naturen er en del av løsningen på klimakrisa. 

I desember i fjor fikk verden en ny avtale, Naturavtalen, som skal føre oss ut av naturkrisa og gi oss mere natur. 30% av land og hav på jorda skal bevares innen 2030, og all natur skal forvaltes bærekraftig. Samtidig er det behov for store mengder fornybar energi for omstilling, og forventninger om verdiskaping og velstand.

Klimamål, naturhensyn og fornybar energi er komplekst og kostbart, og det krever at alle sektorer bidrar. Det er mange dilemmaer som skal løses, og det vil handle om å finne naturbaserte løsninger som på best mulig måte ivaretar natur, klima og samfunn. 

For å finne disse løsningene trengs kunnskap og kreativitet. NINA er eksperter på natur, arter og samspillet i naturen samt samfunnets bruk og holdninger til natur. Den kompetansen må koples sammen med andre fagfelt, bare slik får vi nyskapende løsninger som sikrer at samfunnet kan ta bærekraftige valg.

Vi vil og skal etablere forsknings- og innovasjonsprosjekter sammen med industri og næringsliv. NINA skal bidra med verktøyutvikling for beregning av miljømessig bærekraft, og vi skal levere kunnskap om naturbaserte løsninger i konkrete prosjekter. Offentlig sektor vil få bedre oversikt over arealer og naturverdier for god arealplanlegging og beslutninger. Det er kamp om arealene, og skal vi løse natur- og klimakrisen, kan vi ikke bygge ned mer natur enn strengt tatt nødvendig. Nye naturregnskap vil holde regnskap over hva vi har, og hva vi taper. Naturregnskapet blir grunnlag for arealplanlegging og arealnøytralitet, og avdekker områder som bør restaureres. Naturregnskapet skal også vise hva økosystemene bidrar med av verdiskaping.

Vi vil bygge videre på erfaringen vår som kunnskapsleverandør til vannkraftbransjen. Det starta med kartlegging av naturverdier og effekter av utbygginger, - utover 2000-tallet ble et nytt fagområde, med miljøløsninger utviklet. Den hårete visjonen vår var «Mer kraft og mer laks», og vi etablerte begrepet miljødesign. Miljødesign er nå en etablert metode både nasjonalt og internasjonalt, og den er tatt i bruk i vassdrag som Mandalselva og Kvina hvor vi sammen med kraftprodusenter og andre fagmiljø har oppnådd visjonen vår om mer kraft og mer laks.

Vi har lang erfaring med naturrestaurering. Vi har arbeidet med restaurering av ødelagt natur i mer enn tjue år. Gjennom de store prosjektene med restaurering av Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell og Svea gruver på Svalbard har vi vist at restaurering av natur er viktig og ikke minst fullt mulig.

Miljødesign og naturrestaurering er naturbaserte løsninger, og det er en del av verktøykassa i NINA. Naturbaserte løsninger er tiltak for å beskytte, bevare og gjenopprette naturen, og å forvalte naturen bærekraftig. Sosiale, økonomiske og miljømessige utfordringer gjennom menneskelig velvære, økosystemtjenester, motstandskraft og naturens egenverdi skal legges til grunn.

Framtida er naturbasert.  I dette ligger det at vi må ta vare på naturen, naturens verdi må vektlegges på lik linje med andre hensyn når beslutninger skal tas. Vi i NINA er klare til å bidra og levere løsninger som virker. Målet vårt er å bidra med vår kunnskap slik at ambisjonene i naturavtalen kan nås. 

Jeg vil takke styret og alle ansatte for godt samarbeid og stor innsats i 2022.

Norunn S. Myklebust

Adm. direktør

Image

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: