Nyheter

 

Kunnskapsmangler i miljøpolitikken?

Publisert: 24. februar 2011
Tekst: Oddmund Rønning

Kunnskap om biologisk mangfold og økosystemtjenester holder en høy standard i det europeiske forskningsmiljøet, men kunnskapen finner ikke veien til de viktige politiske beslutningene.

Kunnskapsmangler i miljøpolitikken?
Foto © morgueFile
Både på globalt og europeisk nivå er det en manglende evne til å formidle kunnskapen om biologisk mangfold og økosystemtjenester inn i politiske prosesser og samfunnet som helhet.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) starter nå et kunnskapsnettverk for europeisk ekspertise på biologisk mangfold og økosystemtjenester (KNEU). Prosjektet har som overordnet mål å utvikle en design for vitenskapelig kunnskapsdeling for å informere beslutningstakere og andre samfunnsaktører om forskning og resultater rundt biologisk mangfold.

Nettverket skal være åpent, gjennomsiktig, fleksibelt, like tilgjengelig for alle, uavhengig, vitenskapelig og bevisbasert, og ha en robust struktur. Ved å skape en link til relevant kunder, vil det bidra til økt kontakt mellom vitenskap og samfunn i og utenfor Europa. For å oppnå dette må prosjektet bringe sammen ekspertise fra alle store forskningsfelt innen biologisk mangfold.

Etter å ha kartlagt kunnskapen om biologisk mangfold i Europa, vil prosjektet utvikle en prototype på et kunnskapsnettverk basert på tre regionale workshops. Denne prototypen involverer et stort antall institusjoner og nettverk som jobber med forskning og politikk rundt biologisk mangfold. Case-studier skal gjennomføres i aktuelle politiske områder (landbruk, bevaring av biodiversitet, marine problemstillinger) for å teste om dette kan være et funksjonelt og effektivt redskap. Erfaringene vil bli vurdert av en ekspertgruppe, som vil gi innspill til utviklingen av et fremtidig Network of Knowledge.

KNEU-prosjektet er koordinert av Helmholtz Centre for Environmental Research og finansiert av EU Seventh Framework Programme. NINA er som medlem av konsortiet ansvarlig for en regional ”work-shop” i Nord-Europa samt for å utvikle en prototype på kunnskapsnettverket. Arrangementet for Nord-Europa finner sted i november 2011.


Kontaktperson i NINA: Jiska van Dijk


 

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: