Nyheter

 

Nasjonal nedgang i gaupebestanden

Publisert: 28. mai 2010
Tekst: Camilla Næss

Etter fem år med gradvis økning i antall familiegrupper av gaupe på landsbasis ser vi år en reduksjon i bestanden sammenlignet med fjoråret.

Nasjonal nedgang i gaupebestanden
Foto © J. I. Larsen

I 2010 er det påvist 75-80 familiegrupper av gaupe på landsbasis, tilsvarende en bestand på 441-470 dyr i Norge. Dette tilsvarer en reduksjon i størrelsesorden 7-13% i antall familiegrupper før jakt sammenlignet med fjoråret, forteller Henrik Brøseth, prosjektleder for det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt.

Størst er nedgangen i Midt-Norge og Nordland (rovviltregion 6 og 7), hvor det til sammen er 37% færre familiegrupper før jaktstart i 2010 sammenlignet med fjoråret (fra 41 til 26 familiegrupper).

Ytterligere nedgang forventes i 2011

Det ble under jakta i 2010 felt i alt 134 gauper i Norge, hvorav 49 voksne hunngauper. Man må tilbake til siste halvdel av 1800-tallet for å finne høyere fellingstall av gaupe i Norge. Med det høye uttaket under jakta i 2010 må man forvente en nedgang i bestanden på landsbasis før jakt i 2011 sammenlignet med 2010.

Unntaket finner vi i Troms og Finnmark (rovvilt region 8), der vi ser en økning på 6 familiegrupper i forhold til 2009. Her ble det ikke felt noen voksne hunngauper under årets jakt, og man kan derfor forvente en økning i bestanden før jakta i 2011 i regionen.

Antall familiegrupper av gaupe på landsbasis før jakt i perioden 1996-2010.

Antall familiegrupper av gaupe på landsbasis før jakt i perioden 1996-2010. Den horisontale blå linjen angir det nasjonale bestandsmålet fastsatt av Stortinget i 2004 på 65 årlige ynglinger av gaupe.

Nasjonal overvåking

Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt overvåker bestandsstørrelse og bestandsutvikling hos gaupe i Norge, basert på en betydelig innsats av lokale frivillige mannskaper. Hvert år beregnes minimum antall familiegrupper (hunndyr i følge med årsunger) før gaupejakta på bakgrunn av feltobservasjoner gjort over hele landet. I tillegg er det i deler av landet opprettet et fast nettverk av takseringslinjer som gåes hver vinter før gaupejakta starter.

Beregning av minimum antall familiegrupper før jakt gjøres ut fra alle verifiserte observasjoner av familiegrupper av gaupe. Registreringene blir i all hovedsak gjort av lokale folk på snøføre og rapportert inn til Statens naturoppsyn (SNO), hvor personell i SNO med særskilt rovviltkompetanse foretar feltkontroller. Beregningene av minimum antall familiegrupper gjøres ved hjelp av såkalte avstandsregler basert på forflytningsavstander og størrelser på leveområder til radiomerkede gauper i Skandinavia.

Årets rapport presenterer minimum antall familiegrupper og bestandsstørrelse for gaupe i Norge før jakt i 2010, og vurderer overvåkingsresultatene opp mot tilsvarende bestandsdata for gaupe i perioden 1996-2009.

Kontaktperson: Henrik Brøseth

Her kan du lese mer:
  • NINA-rapport 587
    Minimum antall familiegrupper, bestandsestimat og bestandsutvikling for gaupe i Norge i 2010

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: