Naturens tilstand og smarte miljøløsninger - dette er de mest leste nyhetssakene på www.nina.no i året som gikk.
Villreinen sliter med å reprodusere seg. Foto: Olav Strand/NINA
Årets mest leste nyhetssaker fra NINA viser at det er stor interesse for naturens tilstand og smarte miljøløsninger. Her får du et gjensyn med de mest leste sakene på www.nina.no i 2024. Oversikten starter med den mest leste, og følger derfor ikke kalenderåret.
Viser nedbygging av naturen ved hjelp av fugleperspektiv og kunstig intelligens
Publisert: 10. januar 2024
Gjennom gravende journalistikk og tett samarbeid med forskere kunne NRK dokumentere hvordan vi har mistet bit for bit av norsk natur. Her får du historien bak tallene og lenke til dataene som er brukt.
Les saken
Dette har vi lært av elgen på Vega
Publisert: 1. februar 2024
Gjennom 30 år har studiene på Vega gitt oss mye kunnskap som er relevant for hjorteviltforvaltningen. De viktigste funnene er nå oppsummert og publisert i en egen rapport.
Les saken
Hvordan påvirker den tidlige og varme våren lirypas hekkesuksess?
Publisert: 5. juli 2024
Flere tiår med forskning på lirype gir oss innsikt i hvordan en varmere og tidligere vår påvirker hekkesuksessen til lirypa.
Les saken
La oss bruke naturen smartere
Publisert: 8. april 2024
Vi kan ikke velge mellom energi, klima og natur. Det er på tide å finne energiløsninger som ikke forverrer naturkrisa, og det haster.
Les kronikken
Kartlegg nedbygging av natur selv
Publisert: 30. januar 2024
Nå er kartet som NRK brukte for å kartlegge nedbygging i Norge tilgjengelig – og du kan bidra til å gjøre det enda bedre.
Les saken
Hannbjørn avslørt av ny teknologi da den tok elgkalv
Publisert: 18. januar 2024
For første gang har forskere sett en hannbjørn drepe en elgkalv, uten at mennesker var i nærheten. Det var mulig fordi både bjørnen og mora til kalven var utstyrt med GPS-halsbånd med nærhetssensorer.
Les saken
Elva som stod opp fra de døde
Publisert: 17. desember 2024
Leirelva i Trondheim ble erklært død. Da forskerne tenkte stort kom fisken tilbake. Nå er elva et bevis på at urban natur kan restaureres.
Les saken
Finner store genetiske endringer i 1 av 3 laksebestander, deriblant Namsen
Publisert: 5. januar 2024
Rømt oppdrettslaks har i stor grad krysset seg inn i mange ville laksebestander. Det viser nye beregninger som inkluderer 95 % av villaksen i Norge.
Les saken
Antall mink minker takket være oteren
Publisert: 28. august 2024
Oteren vokser og trives igjen på Vestlandet. Det er dårlig nytt for den uønskete minken, og bra for arter som hører naturlig hjemme i norsk natur.
Les saken
Forskere foreslår tiltak for laksen i Lærdalselva
Publisert: 12. juli 2024
Hva skal til for å rekruttere nok gytelaks til Lærdalselva igjen? I en fersk rapport foreslår en bredt sammensatt gruppe av forskere en rekke tiltak.
Les saken
Oppdrettsgener knekker Vossolaksen
Publisert: 15. november 2024
Stamfisken fra genbanken som har levert smolt, yngel og rogn til Vossovassdraget har i høy grad vært innkrysset med rømt oppdrettslaks. Påvirkning fra oppdrettslaks fører til at det kriserammede vassdraget produserer færre villaks.
Les saken
Villreinen får alarmerende få kalver
Publisert: 5. september 2024
Villreinen sliter med å reprodusere seg. Aldri før er det telt så få kalver per simler og ungdyr i Knutshø som i år. Trenden er negativ i mange villreinområder, spesielt på Dovre.
Les saken