Nyheter

 

NINAs lakseforskere sentrale i utgivelse av en stor internasjonal fagbok om villaks

Publisert: 1. oktober 2010
Tekst: Oddmund Rønning

I dag, 1. oktober 2010 utgis boka ”Atlantic Salmon Ecology” på forlaget Wiley-Blackwell. Redaktører for boka er Øystein Aas, Sigurd Einum, Anders Klemetsen og Jostein Skurdal, der de to første er ansatt i NINA, mens to siste er tidligere forskningssjefer i NINA.

NINAs lakseforskere sentrale i utgivelse av en stor internasjonal fagbok om villaks

Laks er kanskje den fiskearten vi har mest kunnskap om, men selv om mange av grunntrekkene i laksens økologi har vært kjent lenge, har det de siste årene vært gjort store kunnskapsmessige framskritt. Boka er en state-of-the-art bok som summerer opp kunnskap på alle sentrale områder innen laksens økologi.

Temaer som behandles er vandringer, habitatvalg, ernæring og vekst i ferskvann og hav, konkurranse, predasjon og parasittisme, populasjonsdynamikk, rekruttering og høsting, effekter av naturinngrep, vannkraftutbygging, forurensning og klimaendringer. Kapitlene er skrevet av bredt sammensatte internasjonale team. En rekke av lakseforskerne i Norsk institutt for naturforskning (NINA) deltar, og viser instituttets posisjon som et av verdens ledende miljøer innen økologisk forskning på laksefisk.

I et avslutningskapittel drøftes kunnskapsutfordringene fremover. Redaktørene peker på at det fortsatt er mye ugjort om villaksens økologi, særlig knyttet til vekst og overlevelse i havet. Samtidig understrekes det at vi har tilstrekkelig kunnskap for å iverksette effektive tiltak som sikrer laksen et bedre vern enn i dag.

Boka er relevant for studenter på Master- og Phd-nivå, for offentlig og privat forvaltning som ønsker å oppdatere seg på nyere forskning om villaks, og interesserte privatpersoner. Bokprosjektet representerer avslutningen på Norges Forskningsråds Villaksprogram som gikk i perioden 2001 – 2008, og har i tillegg blitt støttet av Direktoratet for naturforvaltning, Kunnskapssenteret for Laks og Vannmiljø, Statkraft og NINA.

Boka og enkeltkapitler (elektronisk) kan kjøpes fra forlaget. NINA har også noen bøker til salgs til en noe lavere pris enn forleggeren så lenge lageret rekker.

 

Kontaktperson i NINA: Seniorforsker Øystein Aas
 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: