Nyheter

 

Samfunnsøkonomiske konsekvenser av lakserømming

Publisert: 27. mars 2012
Tekst: Oddmund Rønning

En ny artikkel viser at lakserømming reduserer verdien av villaksbestandene.

Samfunnsøkonomiske konsekvenser av lakserømming
Verdien av villaksbestander påvirkes av rømt oppdrettslaks. Foto Dag H. Karlsen

Rømming fra oppdrettsanlegg medfører betydelige kostnader for lakseoppdretterne. Den nye artikkelen viser at kostnadene er store også for resten av samfunnet.

Artikkelen i tidsskriftet Fish and Fisheries er resultatet av et samarbeid mellom NTNU og Norsk institutt for naturforskning (NINA). – Beregningene viser at verdien av villaksebestander reduseres med økende andel rømt oppdrettslaks, sier Ola Diserud, seniorforsker i NINA.

Med verdi i denne sammenhengen menes kjøttverdien av fangstene, sportsfiskernes betalingsvillighet for retten til å fiske etter laks med og uten rømt oppdrettslaks i bestanden, og eksistensverdien av villaks.

- Vi har sammenliknet verdien av en villaksbestand som mottar rømt oppdrettslaks med verdien av en bestand som ikke er påvirket av oppdrettslaks, sier Diserud.

Forskningsprosjektet, som har hatt finansiering fra Forskningsrådets Miljø2015-program, har vært ledet av Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU. Resultatet er en bioøkonomisk modell for konsekvensene av rømt oppdrettslaks for ville laksebestander. NINAs statistiker Ola Diserud og forskningssjef Kjetil Hindar samarbeidet med NTNUs postdoc-stipendiat Yajie Liu og professor Anders Skonhoft om prosjektet og artikkelen.

 

Kontaktperson i NINA: Ola Diserud

 

Les mer:

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: