Nyheter

 

Stort forskningssamarbeid om laks

Publisert: 5. desember 2011
Tekst: Oddmund Rønning

Et nytt stort prosjekt finansiert av Forskningsrådet skal forsterke kunnskapen om hvordan rømt oppdrettslaks påvirker villaksen.

Stort forskningssamarbeid om laks
Villaks. Et stort forskningssamarbeid skal forsterke kunnskapen om hvordan villaksen påvirkes av rømt oppdrettslaks. Foto: Øystein Aas

Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal sammen med Havforskningsinstituttet, Nofima og UMB/Cigene etablere en kunnskapsplattform for genetiske effekter av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander. Forskningssjef Kjetil Hindar, NINA, skal lede arbeidet.

- Sammen sitter vi på mye kunnskap på feltet, sier Kjetil Hindar. Det er stor enighet blant ekspertene om at rømt oppdrettslaks er negativt for villaksen.
Med dette omfattende prosjektet får vi en unik mulighet til å videreutvikle kunnskap som allerede finnes, og å utvikle noe nytt sammen.

- Det er vårt mål at den nye kunnskapsplattformen skal bli et robust og avklarende grunnlag for forvaltningen og videre forskning, sier forskningssjefen.

En viktig forutsetning for at prosjektet er kommet i stand nå, er at det er utviklet nye molekylær­genetiske verktøy for å måle genstrømmen fra oppdrettslaks til villaks. Prosjektet vil blant annet se i hvilken grad egenskaper ved elvemiljøet eller hos laksen påvirker genstrømmen mellom vill- og oppdrettslaks. Det er også et mål for prosjektet å foreslå retningslinjer for bærekraftig forvaltning av villaks og oppdrettslaks. 

 

Mer om saken:

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: