Nyheter

 

Trønderulven var immigrant fra øst

Publisert: 8. januar 2010
Tekst: Camilla Næss

Ulven som ble felt i Snåsa kommune rett før jul var en immigrant fra den finskrussiske ulvebestanden. Dette viser DNA-analyser utført ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Den innvandrende ulven kunne ha blitt et viktig bidrag for å motvirke ytterligere innavl i den skandinaviske ulvebestanden, sier forsker Øystein Flagstad ved NINA.

Trønderulven var immigrant fra øst

Ivan V
Dette er den femte finskrussiske immigranten som er observert i eller i nærheten av den ynglende delen av den skandinaviske ulvebestanden siden 2006, sier NINA-forskeren. To av disse inngår nå i den reproduktive bestanden, henholdsvis i Kynna-reviret i Hedmark og Galven-reviret i Gävleborg län i Sverige. Fram til 2006 var det 15 år siden immigrasjon sist ble påvist. Til tross for to nye reproduserende immigranter, er det fortsatt behov for ytterligere innvandring for å redusere innavlsnivået i den skandinaviske ulvebestanden. Sett i lys av innavlsproblematikken, var det uheldig at denne nye immigranten ble felt, sier Flagstad.

DNA-analyser viktig forvaltningsverktøy
I forbindelse med dokumentasjon av reinskade i Grong kommune i Nord-Trøndelag, ble det i desember samlet inn en ekskrementprøve fra ulven. Prøven ble sendt til NINA for akutt DNA-analyse. Akuttanalyser utføres jevnlig i NINA, og forvaltningen får svar etter om lag ett døgn. Resultatene benyttes av forvaltningen blant annet i tilfeller der felling skal vurderes. I dette tilfellet ble fellingstillatelse gitt og selve fellingen iverksatt før resultatet av DNA-analysen forelå.

DNA-analysene utføres som en del av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, og er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Øystein Flagstad 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: