Nyheter

 

Avlsprogrammet kan redde fjellreven

Publisert: 6. juli 2009
Tekst: Camilla Næss

Fjellreven i Norge er kritisk truet og vi antar at det finnes bare 50 voksne fjellrev igjen. De siste 15 åra har bestandene på Dovre og Hardangervidda dødd ut, og bare bestanden i Børgefjell er stabil. Avlsprogrammet har vist at fjellreven kan få fram valper i fangenskap, og at overlevelse ved utsetting er høyere enn forventet.

Avlsprogrammet kan redde fjellreven
Det er i perioden etter etablering av avlsstasjonen på Oppdal i 2005 født 11 kull og totalt 64 valper i programmet. Det er så langt satt ut 47 valper hvorav de fleste ble satt ut høsten 2008. En tispe satt ut i 2007 fødte ett kull på 5 valper i 2008 i åpent hegn ved avlsstasjonen (myk utsetting). Det vil si at minimum 52 valper er tilbakeført til naturen gjennom avlsprogrammet. Forløpige resultater tyder på minst 50 % overlevelse første året.

Prosjektet er nå i en fase hvor vi vil teste effekten av utsetting. Historiske data og dagens situasjon tyder på at fjellrevbestandene er for små til å overleve uten tiltak. Når en skal reintrodusere eller styrke bestander av fjellrev er det viktig at innsatsen blir fokusert mot de mest egnede områdene, dvs. hvor man også kan forvente mest effekt av tiltakene. Innsats i fjellrevområder som ligger geografisk nært hverandre er spesielt viktige med tanke på genetisk utveksling. Økte bestander, opp i mot 500 voksne individer totalt, vil trolig være nødvendig for overlevelse av fjellreven i Fennoskandia på lang sikt.

Børgefjell har den største kjernebestanden av fjellrev i Norge. Med tanke på framtidig forvaltning er det viktig å forstå hvorfor fjellreven klarer seg bedre her enn i andre fjellområder. Fjellreven er avhengig av smågnagertopper for vellykket reproduksjon og overlevelse. I mange fjell- og tundraområder er det registrert en utflating av gnagerdynamikken, eller forlenging av tiden mellom toppår (fra 3-4 års syklus, til 4-5 års syklus). I Børgefjell ser vi ikke den samme tendensen, og vi jobber nå med å forstå årsakene til dette, knyttet til endring i vegetasjonsstruktur, klimaendring og andre menneskeskapte drivere.

Framdriftsrapport fra ”Bevaringsbiologi fjellrev” sammenstiller foreløpige resultater fra fjellrevprosjektene i NINA. (se lenke til NINA Rapport 390)

Kontaktperson i NINA: Inga E. Bruteig
 
Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: