Nyheter

 

Naturrestaurering sikrer framtiden til amfibiene i Vestby

Publisert: 15. mai 2025
Tekst: NINA

Spissnutefrosker og storsalamandre har fått flere nye og restaurerte amfibiedammer i erstatning etter at utvidelsen av Vestby Næringspark Øst ødela den gamle. 

Naturrestaurering sikrer framtiden til amfibiene i Vestby
Spissnutefroskens framtid ser lysere ut i Vestby etter en rekke tiltak for å hjelpe amfibiene som mistet dammen sin. Foto: Jeroen van der Kooij.

Frosker og salamandre fikk en erstatningsdam da amfibiedammen de levde i ble fylt da Vestby Næringspark Øst ble etablert i 2012. Nå har erstatningsdammen lidd samme skjebne, i forbindelse med en utvidelse av næringsparken. 

For å sikre framtiden til amfibiene, engasjerte Vestby kommune Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Jeroen van der Kooij til å gjennomføre undersøkelser og lage en handlingsplan. Dette var etter at Statsforvalteren kom med en innsigelse om at reguleringsplanen ikke tok nok hensyn til særlig spissnutefrosken.

Har mål om å tredoble antallet spissnutefrosker og storalamandre

En ny rapport oppsummerer alle tiltakene i prosjektet.

Målet for kompensasjonstiltakene er en tredobling av antallet spissnutefrosker og storsalamandre sammenlignet med det som ble observert før den siste utvidelsen av næringsparken

– I løpet av prosjektperioden har seks dammer blitt restaurert eller etablert spesielt med tanke på storsalamander, og seks med spissnutefrosk som målart, forteller NINA-forsker Børre Dervo, som har vært leder for forsknings- og utviklingsdelen av prosjektet. 

Alle dammene har nye tinglyste avtaler for arealvern.

En av dammene som er spesialdesignet for spissnutefrosk, men alle amfibieartene trolig vil finne seg til rette i. Foto: Jeroen van der Kooij.

En av dammene som er spesialdesignet for spissnutefrosk, men alle amfibieartene trolig vil finne seg til rette i. Foto: Jeroen van der Kooij.

I tillegg er ni amfibiedammer enten restaurert eller nygravd på en eiendom kommunen eier.

– Vi har også utviklet en metode med innsamling, desinfisering og utsetting av egg fra spissnutefrosk og storsalamender, forteller Dervo.

Egglase av spissnutefrosk som biologene samlet inn og flyttet. Foto: Jeroen van der Kooij.

Egglase av spissnutefrosk som biologene samlet inn og flyttet. Foto: Jeroen van der Kooij.

Vestby kommune valgte i starten av prosjektet å opprette en arbeidsgruppe med representanter fra kommunen og forskerne de engasjerte til å utføre nye undersøkelser. 

– Vi har i hele prosjektperioden hatt et par møter i måneden og fulgt opp rådene fra biologene, forteller prosjektlederen fra Vestby kommune, Nils-Anders Søyland.

Tiltakene og planene for oppfølging har ført til at Statsforvalteren har trukket sin innsigelse mot reguleringsplanen.

Stor sannsynlighet for at tiltakene faktisk kompenserer for endringene

– Det er alltid ønskelig å unngå arealinngrep i leveområdet til sårbare amfibiearter, spesielt når arealet også er en erstatningsdam som kompensasjon for tidligere inngrep, sier Dervo.

Han har likevel tro på at amfibiene i skal klare seg, på grunn av alle tiltakene som er gjort og planlagt. 

– Gjennom en omfattende restaurering og sikring av arealer som fremtidige amfibieområder, er sannsynligheten her meget god for at tiltakene faktisk kompenserer for arealbruksendringene næringsparken fører til, sier Dervo.

Frosk og salamander i de restaurerte dammene

Kommunen har også forpliktet seg til et femårig overvåkingsprogram. Det innebærer en kartlegging av bestandene av spissnutefrosk og storsalamander i de restaurerte dammene.

– Allerede i år har vi observert yngling hos både buttsnute- og spissnutefrosk, og små- og storsalamander i de restaurerte dammene, forteller Jeroen van der Kooij. 

Storsalamanderen er blant artene som allerede yngler i de restaurerte dammene. Foto: Jeroen van der Kooij.

Storsalamanderen er blant artene som allerede yngler i de restaurerte dammene. Foto: Jeroen van der Kooij.

Han antar at dette er både restbestander som var i dammene som nå er restaurert, og individer som ar kommet fra erstatningsdammen som nå er fylt igjen. 

– Vi observerte også vellykket og klekking og larveutvikling av eggene som ble satt ut i 2024. Det gjør at vi har stor tro på at de genetiske ressursene fra erstatningsdammen også er ivaretatt, sier van der Kooij.

Les mer: NINA Rapport 2572: Erfaring med etablering og restaurering av amfibielokaliteter i Vestby kommune i forbindelse med utvidelsen av Vestby Næringspark Ø. Tiltak for spissnutefrosk og storsalamander

Les også: 

 

Kontakt i NINA: Børre K. Dervo
 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: