En nyutviklet klimatjeneste gir oss informasjon om hvordan sårbarhet og eksponering for klimaendringer kan endres i framtiden, og gjør det mulig for kommuner å vurdere om dagens klimatilpasning er tilstrekkelig.
Atnaelva nær Rondane. Foto: Shutterstock
Etter hvert som de negative effektene av klimaendringer forventes å øke, er det også et økende behov om mer informasjon om framtidige klimascenarier – avgjørende for å styrke beredskapen i norske kommuner. Jan Ketil Rød ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har ledet utviklingen av en ny klimatjeneste som er laget for å overvåke klimarisiko i norske kommuner, på oppdrag fra Norsk forskningssenter for bærekraftig klimatilpasning (Noradapt).
«Dette er et viktig steg mot å gi beslutningstakere helhetlige klimatjenester som inkluderer alle de fire faktorene i klimarisiko», sier Rød.
Innføring av respons som risikofaktor
Tidligere har lokale klimatjenester kun fokusert på framtidige klimaforhold, og dermed bare tatt for seg trusselen som klimaendringene utgjør. FNs klimapanel (IPCC) har imidlertid nylig utvidet sitt risikorammeverk fra tre faktorer (fare – sårbarhet – eksponering) til å inkludere en fjerde: respons. Respons betyr at dersom tiltakene for å redusere klimarisiko ikke er tilstrekkelige, vil risikoen enten øke eller i beste fall reduseres mindre enn forventet.
Klimatjenesten som er utviklet i dette prosjektet gir informasjon om alle de fire risikofaktorene i IPCCs rammeverk, inkludert respons. Tilgjengelige data med tilstrekkelig geografisk dekning og oppløsning er benyttet for å etablere et sett med indikatorer som representerer de viktigste egenskapene ved de fire faktorene.
«Vi mener det er avgjørende at kommuner og andre aktører får informasjon ikke bare om hvordan klimaet kan endre seg, men også om hvordan samfunnets sårbarhet og eksponering kan utvikle seg – og hvordan dette vil påvirke kommunen dersom de nåværende responsene forblir uendret», sier Rød.
Integrert i kommunale beredskapsprosesser
Noradapt oppdaterer klimatjenesten årlig, og den er gjort tilgjengelig for kommunene gjennom en interaktiv StoryMap-applikasjon med grafikk og illustrative eksempler.
Regionale myndigheter i fylkene Nordland og Troms har allerede bestilt spesifikke regionale analyser basert på denne nasjonale klimatjenesten, og har utviklet håndbøker for å veilede fylkeskommunene i hvordan de kan gjennomføre detaljerte klimarisikoanalyser – både for offentlig og privat virksomhet.
«Vi har nå som mål å bruke IPCC-rammeverket til også å omfatte naturrisiko, og utvikler metoder for å kombinere klimarisiko og naturrisiko i felles vurderinger», avslutter Rød.
Les artikkelen her: Towards a holistic climate service: Addressing all four climate risk determinants
Kontakt: Jan Ketil Rød