Nyheter

 

Tretten fjellrevynglinger, men liten overlevelse av valper i 2008

Publisert: 12. januar 2009
Tekst: Camilla Næss

Det ble registrert 13 fjellrevynglinger i Norge i 2008; Finnmark, Saltfjellet, Børgefjell og Dovre. Valpekullene i Nordland var i svært dårlig kondisjon, og det ble funnet døde valper på flere av hiene. Vi antar at få valper har overlevd høsten. Dette henger sammen med kollaps i smågangerbestandene. DNA-analyser bekrefter funn av minimum 54 voksne individer.

Tretten fjellrevynglinger, men liten overlevelse av valper i 2008

Mange fjellrevynglinger men liten overlevelse
Det ble registrert 13 fjellrevynglinger i Norge i 2008. I Sverige ble det registrert hele 33 kull, mens det i Finland ikke har vært yngling siden 1998. Fjellrevkullene i Norge fordeler seg slik: Børgefjell (7), Saltfjellet (3), Finnmark (2). Den siste fjellrevynglingen var på Dovrefjell, knyttet til fjellrev utsatt fra avlsprosjektet. Det er grunn til å tro at det har vært gjort flere forsøk på yngling, uten suksess. Kullstørrelsen varierte fra 2-13 valper, og det ble registrert minimum 53 fjellrevvalper på hiene. Det er imidlertid lite som tyder på at mange valper overlevde sommeren. Det ble allerede tidlig funnet døde valper på ulike hi, og antall valper gikk ned på hi som ble besøkt flere ganger utover sommeren. Dette henger sammen med smågangersituasjonen og krasjet i gnagerbestandene på vårvinteren. Det bekrefter fjellrevens avhengighet av tilgang til smågnagere for reproduksjon og valpeoverlevelse. Det ser nå ut til å være aktivitet på hi i flere områder hvor det ikke har vært registrert aktivitet av fjellrev på lenge. Det var betydelig flere hi med aktivitet av fjellrev i grensetraktene Troms/Finnmark og Anarjohka inn mot Finland i vinter enn tidligere. Det er også økning i antall hi med aktivitet på Varangerhalvøya, hvor det gjennomføres eksperimenter med å ta ut rødrev.

Genetikk; et kraftfullt verktøy i fjellrevovervåkingen
Genetiske analyser vil bli sentralt i overvåkingen av fjellrevbestanden i Fennoskandia framover. NINA mottok i 2008 over 550 prøver for DNA-analyse. Dette har gitt oss svært god oversikt over de reproduserende parene i de fjellområdene der det har vært yngling de to siste årene. Fra DNA-analysene kan vi slå fast at det er minimum 54 voksne fjellrevindivider i Norge. Utover å bidra til en god oversikt over enkeltindivider, har årets analyser gitt oss en mer detaljert forståelse av fjellrevens bestandsstruktur i Fennoskandia. Fjellrevene på Varangerhalvøya er genetisk svært lik fjellreven på Kola, trolig mer en kyst-revvariant, med typisk mindre kullstørrelser enn lemen-reven i resten av Fennoskandia. Dette kan være en genetisk betinget egenskap. Lengst i sør kan vi med sikkerhet slå fast at det fins minst én rev i den eksisterende bestanden på Finse som har en hybrid-opprinnelse, dvs. at farmrev har paret seg med ville rever fra den opprinnelige fjellrevbestanden på Finse. Bestanden er i dag en miks av ren framrev og hybrider.

Fjellreven er kritisk truet
Fjellreven er en av våre mest truede pattedyrearter; karakterisert som kritisk utrydningstruet i den nasjonale rødlista. Fjellreven ble fredet i Norge i 1930, men har til tross for dette ikke tatt seg opp igjen. Tilsvarende utvikling har man også hatt i Sverige og Finland, der fjellreven ble fredet henholdsvis i 1928 og i 1940. Basert på genetikkanalysene kan vi slå fast at fjellrevbestanden i Norge teller minimum 54 voksne individer. Siden ikke alle rever blir registrert via ekskrementinnsamlinger og DNA er det reelle antallet trolig noe høyere.

Overvåking av fjellrevbestanden
Nasjonalt overvåkingsprogram for fjellrev ble startet i 2003 på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning som en del av Handlingsplan for fjellrev. NINA har ansvar for utvikling og drift av den nasjonale fjellrevdatabasen. SNO koordinerer felt- og dokumentasjonsarbeidet. Vel 30 personer fra SNO, Fjelltjenesten og Fjelloppsynet utfører det praktiske feltarbeidet. Berørte fylkesmenn og frivillige organisasjoner bidrar med råd om prioriteringer, med informasjon og feltarbeid. NINA behandler, kvalitetssikrer og sammenstiller dokumentasjonsarbeidet som gjøres i felt. I dag finnes det 789 hi registrert i databasen, hvorav 587 er sikre fjellrevhi.

Meld inn dine observasjoner
Vi begynner å få god oversikt over utbredelsen av fjellrevhi i høyfjellet i Norge, men vi er svært glade for hjelp fra publikum. Dersom du observerer fjellrev må du gjerne ta kontakt med oss – slik bidrar du til at vi får en enda bedre kunnskap om fjellrevens situasjon i Norge. Det har i den seinere tid også vist seg at rømte oppdrettsrev forekommer i høyfjellet. Rømt oppdrettsrev kan være en trussel mot fjellreven og det er behov for å dokumentere utbredelsen av uønskede rømninger. Meld derfor i fra om du tror du har sett en oppdrettsrev ute i naturen.

Kontaktperson i NINA:  Nina E. Eide

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: