10. juli 2025 Rådyrkalver har god sjanse til å overleve hvis de flyttes ut av enga før gresset skal slås. I et ferskt prosjekt kom 34 av 40 merkede kalver fra slåtten med livet i behold.
9. juli 2025 Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.
9. juli 2025 Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
8. juli 2025 Nye funn fra viltovergangen ved Lersbakken på E6 i Trondheim gir verdifull innsikt i om viltpassasjer virker til sin hensikt.
6. juli 2025 Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
4. juli 2025 NINA er til stede på Arendalsuka i august – i år med vårt eget arrangement, «Naturen kan redde oss når krisa treffer». I tillegg deltar flere av våre forskere og ledere i panelsamtaler.
3. juli 2025 Den er et glupsk rovdyr med et jomfruelig navn. I den ferske boka «Marihøner i Norge» får du både fakta og myter om den røde, prikkete billen.
2. juli 2025 Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
1. juli 2025 Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.
30. juni 2025 F&Z Solutions har utviklet en spesialtilpasset miljø-DNA-pumpe i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA). Sammen med dronen Pamela skal løsningen nå tas i bruk i flere forskningsprosjekter i inn- og utland.
25. juni 2025 I femti år har fiskefella ved NINA forskningsstasjon Ims samlet data fra fiskene i elva Imsa. Dataserien viser dramatiske endringer for artene som lever i elva og i havet.
24. juni 2025 Innavl truer den fennoskandiske fjellreven. I en fersk rapport foreslår forskere tiltak for å sikre at arten overlever på lang sikt.
20. juni 2025 Neste uke møtes 1200 fagpersoner fra hele verden i Oslo for å diskutere hvordan vi kan skape sosialt rettferdige og miljøvennlige samfunn – uten økonomisk vekst.
13. juni 2025 En 17 km lang tunnel mellom Brokke og Suleskard kan hjelpe villreinen. Forskernes simuleringer viser at effekten av tunnelen blir større med helhetlig planlegging av bruken av området.
6. juni 2025 Forskere har påvist blindpassasjeren Obama blant importerte planter.
6. juni 2025 Ny forskning fra NINA og NTNU viser at det kan være mer lakselus på større dyp enn nær overflaten.
27. mai 2025 En nyutviklet klimatjeneste gir oss informasjon om hvordan sårbarhet og eksponering for klimaendringer kan endres i framtiden, og gjør det mulig for kommuner å vurdere om dagens klimatilpasning er tilstrekkelig.
20. mai 2025 Hvordan står det egentlig til med insektene i Norge? Det nasjonale overvåkingsprogrammet for insekter kartlegger utbredelse og følger utviklingen i insektbestandene i et skiftende klima.
15. mai 2025 Spissnutefrosker og storsalamandre har fått flere nye og restaurerte amfibiedammer i erstatning etter at utvidelsen av Vestby Næringspark Øst ødela den gamle.
7. mai 2025 Skreddersydd kommunikasjon, både på stedet og digitalt, kan fremme miljøvennlig atferd blant besøkende i nasjonalparker. Fredag 9.mai forsvarer Sofie Kjendlie Selvaag sin doktoravhandling om temaet.