Nyheter

 

Nytt EU-prosjekt om fuglebevaring lansert i Trondheim

Publisert: 22. mai 2023
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Et nytt EU-prosjekt skal se på endringer i utbredelsen og mengden av fugler i Europa og utvikle nye verktøy for å nå globale mål for naturmangfold.

Nytt EU-prosjekt om fuglebevaring lansert i Trondheim
Foto: Brett Sandercock / NINA.

Forrige uke arrangerte Norsk institutt for naturforskning (NINA) oppstartsmøte for et nytt internasjonalt prosjekt om fuglebevaring. De to hovedmålene for samarbeidsprosjektet, som kalles SPEAR (Scenarios for Protecting European Avian Redistributions), er å se på endringer i mengde og utbredelse av fugler i Europa, og å utvikle forbedrede forvaltningsverktøy for å nå nye mål for naturmangfold som er satt av Europakommisjonen og FNs miljøprogram. SPEAR er finansiert med 1,6 millioner euro fra EU Biodiversa+-utlysningen BiodivProtect.

Vurderer ulike aspekter av fuglebevaring

SPEAR skal se etter hull i dagens europeiske nettverk av verneområder både på land og til sjøs for bevaring av truede arter og kritiske leveområder. Prosjektet skal også vurdere hvor motstandsdyktig nettverket av verneområder er under ulike framtidige scenarioer for miljøendringer. 

SPEAR skal utvikle retningslinjer for beste praksis for å informere forvaltere av verneområder og forbedre iverksetting av vernetiltak i verneområder i Europa.

Prosjektet skal ha en gruppe som fokuserer spesielt på vannfugler som det jaktes på og reguleringene som er nødvendige for å sikre bærekraftig jakt under press fra både klimaendringer og jakt. 

SPEAR skal også evaluere fordelene restaurering av våtmarker gir for naturmangfoldet, inkludert den økte verdien våtmarkene får for rekreasjon. Forskningen skal bidra til utvikling av retningslinjer for framtidige restaureringsprosjekter i våtmarker.

Skal bidra til den nye strategien for bevaring av naturmangfold

– SPEAR har potensial til å være en kritisk del av den pågående prosessen på internasjonal bevaringspolitikk i Europa. Vi har et sterkt team av forskere og partnere, og har ekspertisen og mekanismene som skal til for å lage noe som er politisk relevant og som kan bidra til den nye strategien for bevaring av naturmangfold, sammen med andre internasjonale initiativer, sier Diego Pavón-Jordán, forsker i NINA og en av koordinatorene i SPEAR.

Samarbeid på tvers av grenser 

Forskningsteamet er et internasjonalt konsortium av forskere fra åtte forskningsinstitusjoner i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Storbritannia, Sveits og Spania. Partnerne inkluderer seks bevaringsgrupper, inkludert to sekretariater i FNs miljøprogram (the Convention on Migratory Species, and the African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement), Wetlands International, BirdLife Europa, Jegerforeningen I Danmark og European Land Conservation Network (Eurosite). 

Foto: Diego Pavón-Jordán / NINA.

Foto: Diego Pavón-Jordán / NINA.

Representanter deltok på oppstartsmøtet for å bestemme prioriteringer og planlegge forskningsaktiviteter for det treårige prosjektet (2023-2025).
Samarbeid mellom forskere og bevaringspartnere vil sikre en sterk kunnskapsbase som vil informere politiske prosesser som er nødvendig for å ta vare på naturmangfoldet i Europa.

Les mer om SPEAR

Kontakt:

Diego Pavón Jordán diego.pavon-jordan@nina.no, +47 40485250
Brett Sandercock brett.sandercock@nina.no, +47 45216480
twitter @SPEAR_biodiv

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: