Nyheter

 

Opplevelsesmagi i Rondane nasjonalpark

Publisert: 8. juli 2022
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Balansegangen mellom naturopplevelser og å ta vare på naturen er godt synlig i Rondane. De besøkende vet lite om den truede villreinen, men er likevel opptatt av å ikke forstyrre.

Opplevelsesmagi i Rondane nasjonalpark
Foto: Vegard Gundersen / NINA.

Med automatiske tellere og spørreskjema har Norsk institutt for naturforskning kartlagt bruken av Rondane-Dovre. Hvem besøker området og hvilke holdninger har de?

– Vi følger utviklingen av bruken området og har sammenlignet resultatene med forrige undersøkelse, som ble gjort for litt over 10 år siden, forteller NINA-forsker Vegard Gundersen.

Rondane-Dovre nasjonalparkstyre skal revidere forvaltningsplanen for de store verneområdene, og undersøkelsen gir et viktig kunnskapsgrunnlag i dette arbeidet.

En park for de eldre

Gundersen forteller at de finner mange av de samme trekkene som tidligere. Som at de som går tur i Rondane gjerne er godt voksne, med en gjennomsnittsalder på nesten 50 år. Gundersen setter det på spissen:

– Mens Jotunheimen er en ungdomspark, er Rondane er en park for de eldre, sier han.

Noe av forklaringen ligger trolig i at det er et lettgått terreng og lett å komme seg helt opp på fjellet med bil. Hyttefelt og utfartssteder som Høvringen og Mysusæter er lett tilgjengelige. 

Mange nordmenn og førstegangsbesøkende

Det er fortsatt mange nordmenn som besøker området, enda flere enn ved forrige undersøkelse. Det er også flere førstegangsbesøkende. Begge deler er nok delvis en pandemieffekt.

– Vi så under pandemien at flere nordmenn kom seg ut i naturen, og de reiste da til kjente, trygge steder, slik som for eksempel Mysusæter og Spranget, forteller Gundersen.

Lokalbefolkningen er imidlertid i sterkt mindretall. Bare 5 % av de besøkende som er registrert bor i de seks lokale kommunene. Dette er blant de laveste tallene sammenlignet med alle de andre 30 nasjonalparkene i Norge som kartlegges etter samme metodikk.

En form for opplevelsesmagi

De som kommer til Rondane er veldig fornøyd med turen. 

– Dette er en form for opplevelsesmagi vi ser når folk kommer seg ut i naturen. Eventuelle negative opplevelser slik som trengsel, støy eller søppel er sjeldne, varer ofte kort og er fort glemt, så helhetsinntrykket er at det har vært en fin tur, forklarer Gundersen.

Den viktigste motivasjon for å besøke Rondane er å gjøre noe i stille og rolige omgivelser, sammen med andre eller alene, og å komme seg vekk fra jobb, rutiner og stress. 

– Turen står i kontrast til hverdagslivet og det blir storslagen og magisk opplevelse for mange, forteller Gundersen.

Kjenner ikke de truede artene

Da Rondane nasjonalpark ble opprettet i 1962 ble den Norges første nasjonalpark, med et formål om å verne villreinen. Hele 69 % av de utenlandske besøkende og 44 % av de norske vet imidlertid ikke hvilke dyr som er truet i området.

– Dette er et paradoks når Kvalitetsnormen for villrein som kom våren 2022 slår fast at Rondane er det området hvor villreinen synes å ha størst utfordringer, sier Gundersen.

De fleste er likevel positive til tiltak for å beskytte sårbar natur, som for eksempel å legge om eksisterende merkede turruter.

– Det er veldig positivt at det er stor vilje til å akseptere tiltak for å beskytte naturen. De som kommer til fjellet ønsker ikke å forstyrre. Bruk og vern går hånd i hånd; det at folk bruker naturen og blir glad i den er viktig for å ta kunne vare på alle de gode stedene for våre etterkommere.

Les mer: Bruken av Rondane-Dovre 2021

Les også: Silhuett Rondane – hvordan bevare villreinen

Kontakt: Vegard Gundersen 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: