Nyheter

 

Vellykket utsetting av 30 norske havørn i Irland og Spania

Publisert: 15. september 2021
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Sommerens utsetting av havørn fra Norge i Irland og Spania er en milepæl i gjenetablering av arten i Europa.

Vellykket utsetting av 30 norske havørn i Irland og Spania
Irlands første trillinger - født av norske foreldre! Det er sjeldent at havørn får trillinger, selv i Norge. Foto: Damien Clarke.

21 norske havørnunger ble i sommer satt ut i Irland og snart slippes ni fri i Spania. 

– Utsettingene er milepæler i gjenetableringen av arten fordi de styrker den gjenetablerte bestanden i Irland, og etablerer en ny kjernebestand av arten på Spanias atlanterhavskyst – den første på de nær 150 årene siden arten ble utryddet der, sier Duncan Halley, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA). 

Norsk havørn har tidligere bidratt til å reintrodusere havørn i Skottland, noe som har blitt en kjempesuksess, med 150 par! Etterkommere av norske fugler satt ut i Skottland brukes nå også til å gjeninnføre arten til sør-England.

– Med tidligere gjeninnføringer i Skottland fra Norge, og en ny gjeninnføring sør i England med bruk av fugler klekket i Skottland, er norske havørner godt på vei å gjenetablere arten på hele av dets tidligere utbredelse på Europas Atlanterhavetskysten, sier Halley.

Myk overgang

Havørnungene ble fløyet fra Norge til Irland og Spania tidlig i sommer, og har siden tilbrakt sommeren i innhegninger, mens de har vokst og utviklet den nødvendige fjærprakten og muskelstyrken for å kunne fly. Samtidig har de fått hvert sitt satellittmerke, slik at vi kan følge med på hvordan de klarer seg etterpå. Både i Irland og Spania får ungene tilgang til matlagre mens de gradvis lærer å skaffe mat selv, som i naturen der de voksne havørnene fortsetter å dumpe mat i eller ved reiret etter at ungene har flyet. 

Midt i august kom øyeblikket alle i Irland har ventet på. Da ble de 21 unge havørnene sluppet fri i irsk natur – ved Shannon-elvemunningen, ved Lough Derg, i Waterford og i Killarney nasjonalpark. De spanske fuglene holdes i fangenskap noe lengre, i et stort felles bur som tillater full utvikling av flygeevnen samt sosiale adferd mellom ungene. Taket og en side av buret åpnes tidlig i oktober.

Vellykket reintroduksjon i Irland

Mellom 2007 og 2011 ble 100 unge havørn sluppet fri i Killarney nasjonalpark, og i 2012 skjedde det første hekkeforsøket på 100 år!

Den andre fasen av reintroduksjonsprosjektet ble iverksatt i fjor, da ti norske havørnunger ble satt ut i Irland. Hele ni av disse er fortsatt i live i år, og har spredd seg over hele Irland. En har sågar tatt turen til Skottland. 

Motivasjonen for å gjenintrodusere havørn er å bidra positivt til både naturmangfold og kulturarv i Irland, med positive ringvirkninger for turisme, økonomi og lokalsamfunn. 

Les mer om hvordan norske havørn bidrar til å styrke havørnbestanden i Irland.

Ny reintroduksjon i Spania

I tillegg stifter norsk havørn en ny bestand i Spania, nærmere bestemt i Asturias, på Atlanterhavets kyst nord på landet. 2021 er prosjektets første år, og du kan følge prosjektet på Facebook-siden Proyecto Pigargo. Det er planlagt å slippe ut 20 fugler til neste år, og flere deretter. På sikt gjenerobrer norske havørn hele Atlanterhavets kyst ned til Gibraltar!

Kontakt: Duncan Halley
 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: