Nyheter

 

NINA tar en naturlig plass i EU-prosjekter

Publisert: 3. mai 2023
Tekst: Camilla Næss

Kompetansen NINA har på naturmangfold og miljøløsninger er etterspurt i Europa. Nå har NINA fått tilslag på fem prosjekter i den første utlysningen fra det europeiske partnerskapet for naturmangfold, BIODIVERSA+.

NINA tar en naturlig plass i EU-prosjekter
Diego Pavón-Jordán presenterer prosjektet SPEAR under BiodivProtect kick-off i Praha.

NINAs overordna mål er at vi skal bidra til bærekraftig samfunnsutvikling ved å levere forskningsbasert og aktuell kunnskap om naturmangfold, klima og samfunn. Denne kompetansen er også etterspurt i EUs arbeid mot et klimanøytralt, bærekraftig og konkurransedyktig Europa. 

EU har i det siste blitt langt mer offensiv i sin strategi for å ta vare på naturen og lener seg tungt på de vitenskapelige miljøene. Målet er å bevare og bremse tapet av biologisk mangfold i Europa, og gjenopprette funksjonelle økosystemer både på land og i havet. Dette vil også ha betydning for hva som skjer i Norge framover.

– I utlysninger fra EU konkurrerer vi med de fremste forskningsmiljøene i Europa, og det er gledelig at NINA får så god uttelling, sier Jørgen Rosvold, assisterende forskningssjef i NINA.

NINA har så langt i år hatt god uttelling i Horisont Europa, EUs niende rammeprogram for forskning og innovasjon, hvor en stor del av budsjettet er øremerket klima, miljø og bærekraftig utvikling.

Les saken: EU-suksess for NINA

Europeisk partnerskap

Nå har NINA også fått tilslag på flere prosjektsøknader gjennom BiodivProtect – en utlysning fra det europeiske partnerskapet for naturmangfold BIODIVERSA+ (European Biodiversity Partnership). 

BIODIVERSA+ sikter mot å skalere opp og benytte den europeiske forskningsinnsatsen på naturmangfold. Formålet er å styrke en bærekraftig samfunnsutvikling i Europa. I utlysningen ble forskere fra 33 land invitert til å danne internasjonale konsortier som skal forske for å bevare naturmangfold på land og i havet. 

Prosjekt kick-off i Praha

Prosjektene som har mottatt støtte ble nylig presentert under BiodivProtect kick-off i Praha. Diego Pavón-Jordán er en av NINA-forskerne som deltok. 

– Det er stor konkurranse om disse midlene. Mer enn 200 søknader ble sendt inn, kun 36 ble finansiert. Tre av disse ledes av NINA, det må regnes som en stor suksess innen en EU-utlysning, sier Pavón-Jordán. 

Se presentasjonene på YouTube

NINA er koordinator for tre, og partner i ytterligere to BiodivProtect-prosjekter:

ARCTIC FOX EUROPE 
Identifying effective management strategies for enhancing trans-national metapopulation protection of the Arctic Fox in mainland Europe
Kontaktperson: Nina E. Eide

PAREUS
Providing Adaptive knowledge for Ratcheting up the EU Biodiversity strategy for Sustainable landscapes and protected areas
Kontaktperson: Roel May

SPEAR
Scenarios for Protecting European Avian Redistributions
Kontaktpersoner: Diego Pavon-Jordan og Brett Sandercock

RecoSal
Recovering diversity in salmon populations and cultures of fishing: the subarctic River Teno basin as a confluence and a Living Lab    
Kontaktperson: Martin Svenning

TransWILD
Transformative wildlife management to enhance biodiversity protection and ecosystem services provision in shared and protected multi-use landscapes across Europe
Kontaktperson: John Linnell

Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Norsk institutt for naturforskning (NINA) er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn. NINA ble etablert i 1988. Hovedkontoret er i Trondheim, med avdelingskontorer i Tromsø, Lillehammer, Bergen og Oslo. I tillegg driver NINA Sæterfjellet avlsstasjon for fjellrev på Oppdal, og forskningsstasjonen for vill laksefisk på Ims i Rogaland. 
NINAs virksomhet omfatter både forskning og utredning, miljøovervåking, rådgivning og evaluering. NINA har stor bredde i kompetanse og erfaring med både naturvitere og samfunnsvitere i staben. Vi har kunnskap om artene, naturtypene, samfunnets bruk av naturen og sammenhengene med de store drivkreftene i naturen. 
Vårt overordna mål er at vi skal bidra til bærekraftig samfunnsutvikling ved å levere forskningsbasert og aktuell kunnskap om naturmangfold, klima og samfunn.

Kontakt: Jørgen Rosvold, ass. forskningssjef
 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: