Nyheter

 

Hva er god økologisk tilstand?

Publisert: 6. september 2016
Tekst: Camilla Næss

Et ekspertråd har fått i oppdrag fra Klima og miljødepartementet å lage et verktøy som kan måle om naturen er i god tilstand eller ikke. NINAs forskningssjef Signe Nybø skal lede ekspertrådet som har fått frist til 1. juni 2017 med å levere sine anbefalinger. Arbeidet er en oppfølging av stortingsmeldingen «Natur for livet».

Hva er god økologisk tilstand?
Foto © Camilla Næss/NINA

Ekspertrådet skal i første omgang foreslå et fagsystem som kan etableres for økosystemer på fylkes-/regionnivå, eller annet faglig basert og hensiktsmessig nivå. Verktøyet skal være kostnadseffektiv og anvendelig. Det nye fagsystemet skal ta utgangspunkt i etablerte eksisterende klassifiseringssystemer og supplere disse.

Målet er at fagsystemet skal kunne tas i bruk i forvaltningen innen 2020. Rådet skal foreslå naturvitenskapelige indikatorer og kriterier for økologisk tilstand i norske økosystemer. Disse skal være med på å klargjøre hva som er god økologisk tilstand i landøkosystemer og hav. For hav skal arbeidet knyttes tett opp mot arbeidet med forvaltningsplaner for havområdene. Økosystemene ferskvann og kystvann er omfattet av vannforskriften. Disse har allerede utviklede mål for god økologisk tilstand og inngår dermed ikke i ekspertrådets arbeid.Signe Nybø, forskningssjef i NINA

–Rådet er satt sammen fra ledende økologer fra universitet og institutter, og medlemmene er blant landets fremste eksperter på å vurdere tilstand og utvikling i norske økosystemer. Det lover godt for arbeidet, sier Signe Nybø, forskningssjef i NINA og leder for den nyoppnevnte ekspertgruppa.

–Dette er nyskapende arbeid som krever solid fagkunnskap kombinert med evne til å utvikle nye løsninger, sier Norunn S. Myklebust, adm.dir i NINA. –Det er avgjørende at stortingsmeldingen Natur for livet om norsk naturmangfold blir konkretisert i metoder og verktøy som kan tas i bruk i forvaltningen, sier Myklebust.

Store forventninger

Ekspertrådet skal levere sitt forslag til Klima- og miljødepartementet innen 1. juni 2017. Det blir etablert et sekretariat med faglig og administrativ bistand i NINA. Ekspertrådet kan søke bistand fra aktuelle fagmiljøer på spesifikke tema. Representanter fra Miljødirektoratet og andre direktorater deltar som observatører i Ekspertrådets møter.

Klima – og miljøminister Vidar Helgesen sier i forbindelse med oppnevningen at han har forventninger til at et kunnskapssystem for økologisk tilstand vil gi viktig grunnlag for prioriteringer og effektiv virkemiddelbruk for å ta vare på norsk natur.

Les Klima og Miljødepartementets nyhetsmelding om utvalgets sammensetning og mandat

Kontakt: Signe Nybø

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: